Biseri severne Indije - 17.marca - Greš z nami?

Dežela nasprotij med bogastvom in revščino, veličastno preteklostjo in moderno sedanjostjo, materialnim in duhovnim življenjem ... Obisk Indije je neponovljivo doživetje, ki ga ne boste nikoli pozabili. Po velikosti obsežna, po zgodovini bogata, po kulturi tradicionalna, po veri raznolika, vedno in povsod kontrastna, kot brezno brez dna. Občuduješ jo večkrat, vedno znova, a nikoli ne boš zaužil vsega njenega bogastva! Od veličastnega Tadž Mahala do »Rožnatega mesta« – krajše srečanje z ogromno Indijo, ki bo v vas pustilo spomin za vedno – biseri bodo ostali z vami ...

CENA - 1.575 EUR Prijavi se pri meni, ali pri Kompasu.
Program potovanja:

1. dan: LJUBLJANA–EVROPA–NEW DELHI
Zbirališče potnikov na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana. Let prek enega od evropskih letališč v Delhi. Pristanek v jutranjih urah.

2. dan: NEW DELHI / večerja
Zjutraj ogled 12–milijonske indijske prestolnice - New Delhi. Mesto se deli na staro in novo; stari Delhi je bil prestolnica muslimanske Indije od 12. do 19. st. in ima številne mošeje, trdnjave, palače in spomenike iz tega obdobja. Ogledali si boste Džamo Masdžid – največjo mošejo v Indiji, sprehodili po Čandi Čovku oz. Srebrni ulici – bazarju, kjer boste lahko začutili prave indijske vonjave in kjer mnogi bogato okrašeni predmeti (srebrnina in podobno) zavedejo v barantanje. Novi Delhi so kot prestolnico zgradili Angleži v začetku 20. st. in je sodobna prestolnica s turističnim središčem – trgom Connaught. Angleži so zgradili tudi rezidenco današnjega predsednika države, imenovano Raštrapati Bhavan. Pot bo vodila do parlamenta, imenovanega Sansad Bhavan, in do templjev Birla Mandir in Sikov ter spomenik Vrata Indije, posvečen indijskim žrtvam 1. svetovne vojne. Po ogledu še vožnja do zanimivega kompleksa Kutab Minar, kjer najdete 73 m visok minaret iz 12. st., prvo mošejo Indije in nadvse zanimiv železni steber iz 5. st. Če bo čas dopuščal, še ogled modernega Bahaj templja. Večerja in prenočevanje.

3. dan: NEW DELHI–VARANASI / zajtrk, večerja
Po zajtrku prevoz na letališče in polet v Varanasi. Mesto velja za duhovno središče Indije, kamor prihajajo romarji iz celotne Indije na očiščevanje in meditacijo. Hindujci na obrežju svete reke Ganges izvajajo obredno kopanje in molitev v čast bogovom. Nad reko se dvigajo številni hindujski templji in trdnjava maharadže Anant Narayan Singh. Po reki se boste zapeljali do svetega kraja Sarnath, kjer naj bi Buda ustanovil prvo budistično naselje v Indiji. Ogled arheološkega parka in muzeja, v katerem hranijo znani levji kapitel iz Asoke. Prevoz do hotela in prenočevanje.

4. dan: VARANASI–NEW DELHI–AGRA / zajtrk, večerja
Jutranji odhod do nabrežja Gangesa in ogled ritualnega umivanja v sveti reki. Hindujci ob sončnem vzhodu pričnejo z versko meditacijo kot uvod v sežig trupel na lesenih grmadah in raztrosenje pepela po sveti reki Ganges na zadnjo pot v onostranstvo. Vrnitev v hotel na pozni zajtrk in prevoz na letališče ter polet v New Delhi. Avtobusni prevoz iz letališča do Agre. Mesto v državi Utar Padeš, največji indijski zvezni državi z več kot 150 milijoni prebivalcev. Vmesni postanek v Sikandri in ogled kompleksa, kjer je pokopan veliki mogulski vladar Akbar. Nastanitev v hotel. Večerja in prenočevanje.


5. dan: AGRA/ zajtrk, večerja
Zajtrk in ogled Tadž Mahala, ki je veličasten simbol nesmrtne ljubezni predzadnjega velikega Mogula Šah Džahana in njegove soproge Mumtaz - I -Mahal. Sprehodili se boste po parku do bele marmornate palače – grobnice, uživali ob pogledu na prekrasne intarzije z lapis lazulijem in drugim poldragim kamenjem. Popoldne ogled Rdeče trdnjave – mojstrovine, ki pripoveduje zgodovino mogulskega imperija; ogromne grobe stene je dal postaviti vladar Akbar, elegantne marmornate palače v notranjosti pa Šah Džahan, katerega mogočnost in eleganca prevzameta vsakogar. Večerja in prenočevanje.

6. dan: AGRA–FATEHPUR SIKRI-JAIPUR / zajtrk, večerja
Po zajtrku vožnja v državo Radžastan in postanek v Fatehpur Sikriju – mestu zmage. Zgradil ga je Akbar ob rojstvu sina. Mesto je obdano s 17 m visokim obzidjem, ki skrbno varuje prelepe palače, mavzolej, mošeje, bazene in vrtove. V popoldanskih urah prihod v rožnato mesto Jaipur, kjer so tisočletje vladali člani klana Radžput in nedvomno pustili svoj pečat. Danes velja Jaipur za eno najlepših mest v Indiji. Večerja in prenočevanje.

7. dan: JAIPUR / zajtrk, večerja
Po zajtrku ogled Jaipurja – »rožnatega mesta«, ki velja za veliko izjemo me
d indijskimi mesti. Zgrajen je bil v 17. st., skrivnost njegove lepote je v matematiki in barvah. Najbolj znamenita je Palača vetrov oz. Hava Mahal, ki je simbol mesta. Višek razkošne arhitekture pa je palača Džaj Singha, velikega mojstra v gradnji. Danes je velik del palače preurejen v muzej. Ogledali si boste tudi izredno zanimiv Džantar Mantar; eden od petih observatorijev, ki jih je zgradil Džaj Singh. Na voljo bo tudi dovolj časa za obisk pisanih indijskih bazarjev, ki so prava paša za oči. Večerja in prenočevanje.

8. dan: JAIPUR–DELHI/ zajtrk, večerja
Po zajtrku vožnja mimo palače Džaj Mahal do trdnjave Amber. Če bo mogoče, boste na slonjem hrbtu obiskali rezidenco dinastije Radžputov, ki so kar 700 let živeli in uživali ob pogledu na okolico. Tudi vas bo pogled gotovo očaral. Obsežno obzidje še danes varuje palače, templje in vrtove. Mešanica kamna, marmorja, ogledal, poldragih kamnov in fresk pa vam pripoveduje zgodbo o blišču radžputskega domovanja. Pozno popoldan prihod v New Delhi. Priložnost za zadnji sprehod in nakupe v indijski prestolnici. Večerja in prenočevanje.

9. dan: NEW DELHI–EVROPA–LJUBLJANA
Zgodaj zjutraj odhod letala proti enemu od evropskih letališč, nadaljevanje poleta proti Ljubljani.