S kolesom od Kirgizistana do Nepala 5


Potrebovali smo en mesec, da smo se naučili upravljati gorilnik, zaradi katerega nekajkrat sploh nismo jedli kosila (ali pa smo jedli na pol surovo). Hvala Thomasu, da je neko jutro, ko sem se lotil gretja vode za zajtrk, prekinil moje običajno jutranje preklinjanje, ko je gorilnik že tretjič zapovrstjo ugasnil. “Hej, hej, ne moreš začeti dneva na tak način!” je zaklical iz svojega šotora in potem smo se lotili gorilnika. Izkazalo se je to, kar smo sicer potihem vedeli, a nismo poznali izhoda iz situacije: gorilniku pač nismo bili kos. Do konca sem se ga tako naučil, da je brnel na ves glas, dva litra vode sta pa zavrela, preden smo v torbah našli Kolinskino instant juho za dnevni menu.

“Tukaj se začne Tibet!”
Verjetno vam je jasno, zakaj je Thomas zjutraj in zvečer redno servisiral svojo Emo (vmes jo je tudi krstil), pri tem pa mu je največ pomagal Matej. Včasih nam je pokazal, kakšne gverilske prijeme je pri tem uporabljal in vsakič znova smo ga bolj občudovali, zakaj se še ni spravil na nek kamion in pustil Emo kot spomenik cesti, ki si tak naziv komaj zasluži.
Smo pa tu nekje tudi začeli spoznavati Tibetance, ki so sčasoma zamenjali Ujgure. In se kmalu prepričali tudi v to, kar nam je Thomas že večkrat povedal, namreč, da so Tibetanci neprimerno bolj inteligentni, omikani in sposobni kot Kitajci. Ko vidiš, v kakšnih razmerah živijo, predvsem nomadi, ki se selijo iz enega pašnika na drugi in celo življenje preživijo v šotorih, ne moreš, da ne bi čutil velikega spoštovanja do njih. Celo življenje jedo večinoma tsampo, jogurt iz jakovega mleka in pijejo čaj z jakovim maslom. Tsampa je jed, ki je pripravljena iz ječmenove moke, to pa pridobivajo v nižje ležečih dolinah (najnižje segajo do 3500 m.n.m.) in zmešajo z “jakovim čajem” (pravi čaj z jakovim maslom). Te jedi mi sicer nismo poskusili, smo pa pili veliko čaja, takega navadnega in tistega z jakovim maslom, in pojedli veliko tsampe, ki je krasna jed, če jo namesto s čajem mešaš skupaj s kakavom, rozinami, cimetom, mlekom, piškoti, lahko pa jo posoliš in temu primerno mešaš z drugimi sestavinami.
(se nadaljuje)