Bogovi na gori 3 Nebotičnik na Ojstrici


Si predstavljate, da bi na našo Ojstrico nekdo navozil kup gramoza, visok kot ljubljanski nebotičnik in poleg tega kupa izsekal iz gore dve več desetmetrski stopnici ter postavil dvanajst kamnitih kipov, visokih kot enonadstropna hiša? Z današnjimi gradbenimi in prevoznimi sredstvi bi bil to kar precejšen tehnični in finančni podvig. V jugovzhodni Turčiji pa so to napravili že v predzgodovinskem času.
Nemrut Dagi je poleg Ararata najbrž najznamenitejša turška gora. Visoka je 2150m, stoji pa v bližini reke Evfrat, ki kasneje skozi Sirijo teče v Mezopotamijo. Nekaj deset kilometrov naokoli nikoli ni bilo nobenega omembe vrednega kraja. Najbližji mesti sta danes Malatya na severu in Diyarbakir na vzhodu.
Zgodovina tega svetišča je zavita v precejšnjo meglo. Stoji sredi kamnitega, popolnoma golega in neprijaznega gorovja. Šest ogromnih kipov je obrnjenih proti vzhodu, drugih šest, na drugi strani gramoznega hriba, pa na zahod. Vsem dvanajstim so glave nekoč odlomili in zdaj, deloma razbite, leže naokrog ob vznožju obglavljenih kipov.
(se nadaljuje)