Bogovi na gori 4 Selevkidi

Čeprav se je na gori zvrstila že vrsta znanstvenih in raziskovalnih odprav, so doslej ugotovili zelo malo.
Gre za spominsko svetišče, staro najmanj 2000 let, ki ga je verjetno dal postaviti eden od Komagenskih kraljev. Podvig je bil vsekakor precej megalomanski: odklesati je dal dva ogromna sklada kamna in postaviti kolosalne spomenike sebi in svojim sorodnikom, bogovom. Med njih so po njegovih navodilih nanosili 50 metrsko goro kamenja, ki ima okrog 200 metrov v premeru. 
Morda je pod kamenjem tudi grob kralja in njegovih treh sorodnic, a zaenkrat tega še ne vedo zagotovo. Odbite glave kipov nameravajo restavrirati.
Od 250 pr.n.š. je bila tu meja med Selevkidskim imperijem, ki je nasledil Aleksandrovega in Partskim imperijem na vzhodu. Ozemlje je majhno, a strateško pomembno, bogato in plodno. Pod Selevkidi je Komagenski guverner razglasil neodvisnost, njegov naslednik, Mitridat pa se je razglasil za kralja.
Njegov sin Antiohus je podpisal pogodbo o nenapadanju z Rimljani, ki so medtem zasedli zahodni del Anatolije. Rimljanom je bilo malo kraljestvo dobrodošla tamponska cona pred napadi “barbarskih” Partov. Zaradi strateške pozicije in dobrih odnosov z obema imperijema, je kraljestvo cvetelo in bogatelo, kralju pa ustvarjalo občutek pomembnosti in božanske veličine. Po eni od teorij je bil ravno Antiohus tisti, ki je dal postaviti svetišče na Nemrutu.
Janin
(se nadaljuje)